Morelli Bugna

Year
2016

Location
Verona, Italy

Program
Apartment renovation

Team
Rabatto, OAMB,
Alessandro Menini

Status
In progress

Morelli Bugna is a late 19th-century villa located in the historic centre of Villafranca, province of Verona, in northern Italy. While the main building was recently renovated, the small 45 sqm bulding that was formerly used as the caretaker’s house has been dismissed. The project aimed its renovation as an apartment for three students of the University of Verona.
The intervention intended the clearest reading possible of the existing structure and proposed the redefinition of the interior spaces through the addition of three multi-function wooden elements. The new birch plywood furniture makes the best use of the small building, expecially of the double height of the main space. This is the core of the renovated apartment, hosting a living space with a kitchen in the lower part and a large bedroom in the mezzanine. The two spaces are delimited by a white net to admit air and daylight.
The smaller part of the apartment hosts an entrance, a deposit with walk-in closet and a bathroom.

Morelli Bugna è una villa storica risalente alla fine del 1800 situata nel centro storico di Villafranca, un paese alle porte di Verona. All’interno del parco si trova un piccolo edificio di 45 mq che una volta ospitava la casa del custode, oggi abbandonato. Il progetto prevede la sua riqualificazione ad uso residenza per tre studenti dell’Università di Verona.
L’intervento si è proposto di mantenere il più possibile la struttura esistente e di coprire il nuovo programma attraverso tre elementi multifunzione in legno progettati e costruiti su misura. Gli arredi in multistrato di abete sfruttano le potenzialità offerte dal piccolo edificio, in particolare la doppia altezza presente nell’ambiente principale. Questo è il cuore del nuovo progetto e contiene la zona living nella parte bassa e la zona notte nel soppalco, suddivisi attraverso una rete di protezione che permette alla luce di filtrare liberamente.
La zona di servizio trova posto nell’ambiente secondario e si compone di un ampio ingresso, cabina armadio e bagno di servizio.