Trucca

Year
2016

Location
Bergamo, Italia

Program
Service pavilion

Team
Alessandro Menini,
Marco Mazzola

Status
Competition

Trucca Park is a large green area located a few minutes from the centre of Bergamo, rich of water and events in the summertime. The main idea of the competition proposal for a new service pavilion is to concentrate the building along the existing paths of the park in order to create a strong connection between indoor and outdoor spaces.
The building has a simple compact form marked by a cantilever roof and by a raised basement which define an exterior covered public space in which people can stay or just pass by. The pavilion is closed on its shorter sides and permeable on its longer ones, allowing the view towards the hills and the lake. The plan is arranged around a central service core which defines the spaces demanded by the program: a coffee bar and a multipurpose room for classes and small events.
The building has a timber structure made of LVL and X-LAM panels with a copper cladding on the exterior. The roof is covered with solar panels for energy production and climate control.

Il Parco della Trucca è un grande spazio verde a pochi minuti dal centro di Bergamo, ricco di natura e di eventi durante il periodo estivo. Il concetto alla base della proposta di concorso per un nuovo padiglione di servizio è quello di concentrare l’edificio lungo il disegno dei percorsi esistenti in modo da creare una forte connessione tra l’interno e l’esterno.
L’edificio ha una forma compatta caratterizzata da una copertura a sbalzo e da un basamento rialzato che definiscono uno spazio pubblico esterno coperto che è possibile utilizzare liberamente. Il padiglione è chiuso sui lati minori e permeabile sui lati maggiori, per permettere la vista verso l’arco collinare e il laghetto. La planimetria è organizzata attorno a un nucleo di servizio centrale che definisce i due ambienti richiesti dal programma: una caffetteria e una sala polivalente per corsi e piccoli eventi.
L’edificio ha una struttura portante in legno microlamellare LVL e X-LAM con un rivestimento esterno in pannelli di rame e pannelli fotovoltaici in copertura.